Vogelhuisje koolmees kopen?

Wil jij met een vogelhuisje de koolmees naar jouw tuin lokken? Dat is een uitstekend idee! Koolmezen zijn erg leuke vogels om rond jouw huis te hebben. Ze zien er leuk uit, maken vrolijke geluiden en ze zijn ook nog eens erg nuttig. Wist jij bijvoorbeeld dat ze dol zijn op insecten en andere kleine beestjes, waaronder de eikenpocessierups? Dit laatste beestje is erg vervelend en kan voor flinke gezondheidsklachten bij mensen zorgen. Als ze bij jou in de buurt zitten kun je een bestrijder inschakelen, maar je kunt er ook gewoon voor kiezen om met een goed vogelhuisje een koolmees in jouw tuin te krijgen. Dan zul je zeker minder last hebben van deze rupsen en van andere insecten!

Speciaal vogelhuisje voor koolmees

Ga je op zoek naar huisjes voor vogels, dan zul je zien dat er een enorm groot aanbod is op dit gebied. Van heel eenvoudig tot heel luxe. Nu zal het de vogels niet veel uitmaken hoe hun huisje eruit ziet, wat de uitstraling er van is. Dat is vooral iets wat wij mensen leuk vinden. Wil jij met een vogelhuisje de koolmees een plezier doen, of wat voor andere vogel dan ook, dan is het vooral van belang dat deze aan de juiste eigenschappen voldoet. Voor koolmezen zijn dit belangrijke eigenschappen:

  • een binnenmaat van ongeveer 12 bij 12 centimeter met een hoogte van ongeveer 25 centimeter
  • een vliegopening met een doorsnee van 3,2 centimeter
  • een schone binnenkant
  • invliegopening gericht op het noordoosten
  • vrije aanvliegroute

Je ziet dat bij het vogelhuisje de koolmees dus specifieke eisen stelt. Niet alleen wat betreft de maten ervan, maar ook wat betreft de plek waar deze opgehangen wordt. Wil jij dat de koolmezen in jouw tuin komen om te nestelen, dan is het echt van belang om op al deze punten te letten. 

Veel verschillende soorten vogelhuizen

Als je met een vogelhuisje de koolmees wilt plezieren, dan zijn er dus punten om op te letten. Maar dat geldt eigenlijk voor ieder vogel. Sommige vogelsoorten hebben ongeveer dezelfde eisen als koolmezen, denk dan aan de bonte vliegenvanger. Andere soorten willen juist liever een kleinere of juiste grotere nestkast met ook een andere maat opening. Voordat je overgaat tot de aankoop van een kast, is het dus belangrijk om goed op te letten of je wel voor de juiste kiest. Gelukkig is dat tegenwoordig niet meer zo heel erg moeilijk, ze zijn vaak gelabeld in de trant van ‘vogelhuisje koolmees’, zodat je zeker weet dat je de juiste nestkast kiest voor de vogelsoort die jij graag in jouw tuin wilt hebben. Wil jij kunnen kiezen uit veel verschillende opties, dan doe je er goed aan om eens bij Vogelhuisjes.nl te kijken. Niet alleen bieden zij eigenlijk voor alle vogelsoorten die zouden willen broeden in nestkasten geschikte exemplaren aan, zij bieden ook per vogelsoort een ruime keus. Zoek jij bijvoorbeeld een vogelhuisje voor de koolmees, dan kun je uit heel eenvoudige exemplaren kiezen, maar ook uit varianten in de vorm van een daadwerkelijk huis. Zo geef je de koolmezen een fijne plek en heb je zelf iets decoratiefs in de tuin hangen!