Houtworm bestrijden in ons huis

Wij moeten laatst houtworm bestrijden bij ons thuis. Wat een schok kregen we toen we op onze vliering erachter kwamen dat het hout was aangetast door houtworm. We hadden bedacht om meer ruimte te creëren voor kastruimte en de boel eens grondig op te ruimen. Daarbij hadden we geen rekening met houtworm bestrijden gehouden, want we hadden helemaal niet gezien dat we er last van hadden. Tot gaandeweg we steeds meer spullen aan het opruimen waren en naar beneden brachten om naar de kringloop te brengen. Het begon met een oud kastje dat we ooit nog van mijn oma hadden gekregen. Het was geen waardevol ding en we hebben het maar kort gebruikt in ons oude appartement, maar toen we het beneden neer hadden gezet om het op te ruimen, zagen we opeens allemaal gaatjes in het hout die er vroeger nog niet zaten. We vroegen ons nog af of dit niet gewoon ouderdom was en iets wat we voorheen over het hoofd hadden gezien. Maar toen kwam de oude commode van zolder, die we voor mijn dochters hebben gebruikt en ook daar zaten diezelfde gaatjes in. Dit baarde ons zorgen, want dit leek verdacht veel op houtworm en als we ergens niet op zaten te wachten was het wel houtworm bestrijden midden in onze werkzaamheden.

Niet alleen houtworm bestrijden in de meubels

We zijn uiteindelijk weer boven op de vliering gaan kijken en ja hoor, er was nu voldoende ruimte om de balken van het dak te inspecteren. Ook deze zaten op diverse plekken onder de gaatjes. We hebben nog zitten denken hoe we aan de houtworm zijn gekomen, en dachten:

  • Zat het in één van de meubels
  • Hebben we onlangs nog nieuwe spullen boven toegevoegd
  • Kan het al in het huis hebben gezeten

Al dit soort dingen kwamen naar boven, maar dat nam niet weg dat we over moesten gaan op harde maatregelen; we moesten houtworm bestrijden. Ik ben toen direct naar beestjeskwijt.be gegaan. Daar hebben we al eerder goede ervaringen mee gehad en op Beestjes Kwijt staan veel tips hoe je van ongedierte af kunt komen. Houtworm bestrijden is echter wel een vakkundige klus en ik ben daarom direct gaan zoeken naar een ongediertebestrijder bij mij in de buurt. Gelukkig kan dat eenvoudig via deze site door je plaats of postcode op te geven. Al snel kreeg ik iemand aan de lijn die bereid was om dezelfde dag nog, ondanks dat het zaterdag was, langs te komen om houtworm te bestrijden. We waren direct opgelucht, maar zagen de bui al hangen want bij houtworm bestrijden wordt gif gebruikt en daar wilde we niet bij aanwezig zijn.

De vakman ingeschakeld

Nadat ik een afspraak had gemaakt met de ongediertebestrijder heb ik op de website van Beestjes Kwijt alvast gekeken wat we konden doen om dingen voor te bereiden en klaar te maken voor de ongediertebestrijder zou komen, zodat hij snel en gemakkelijk zijn werk kon doen om de houtworm te bestrijden. Zo hebben we alles afgenomen en stofvrij gemaakt en waren we in de gelukkige omstandigheid dat we dat weekend direct in het vakantiehuisje van vrienden van ons konden verblijven. Bij het houtworm bestrijden is het beter om niet aanwezig te zijn en te wachten tot de dampen zijn weggetrokken en omdat de houtworm ook in onbewerkt hout zat, hadden we er al rekening mee gehouden dat de klus lang kon gaan duren. Uiteindelijk heeft de ongediertebestrijder al het hout, inclusief de meubelen, kunnen behandelen en zijn we, na inspectie, weer volledig houtworm vrij. Nu kunnen we weer verder met onze vliering, zoals we van plan waren.