Hoe kun je een legionella monstername nemen?

Iedere zogeheten prioritaire locatie in ons land is verplicht om elk half jaar een legionella monstername te laten nemen. Veel mensen zoeken naar manieren om dit zelf te doen, maar helaas is het echt verplicht om het door een erkend en gecertificeerd bedrijf te laten doen, zoals BioLab. Daar hebben ze ruime ervaring met het afnemen en testen van deze samples, en kunnen ze je tevens vertellen of (en welke) je stappen je moet ondernemen naar aanleiding van de uitslag. Een legionella monstername vertelt je namelijk in hoeverre deze schadelijke bacterie is geconstateerd in het water dat door de leidingen van jouw gebouw loopt. Er geldt daarvoor een norm van ,100 kve per liter drinkwater. Wanneer deze norm overschreden wordt dienen er direct stappen te worden gezet om deze terug te brengen naar de veilige waarde. Wanneer dat het geval blijkt, dan kan BioLab je direct ondersteuning bieden. Ze verzorgen namelijk niet alleen zo’n verplichte legionella monstername, maar zijn ook zeer bekwaam in het bestrijden van deze bacterie. Zodra er een legionella besmetting is vastgesteld in de leidingen van uw pand gaan ze direct aan de slag met het uitschrijven van een plan om deze te bestrijden. Daarna starten ze met de zogenoemde beheerswerkzaamheden. Ze nemen maatregelen om de omvang van de besmetting zo snel mogelijk in te perken, en bovendien om een mogelijke herhaling van de besmetting in de toekomst te voorkomen. Want uiteraard blijft voorkomen altijd beter dan genezen.

Is een legionella monstername verplicht?

De halfjaarlijkse legionella monstername is alleen verplicht voor zogeheten prioritaire locaties. Mogelijk hoort jouw bedrijf daar niet bij, mogelijk wel. Feit is echter wel dat je als eigenaar van het pand verantwoordelijk bent voor de deugdelijkheid van het water dat door de leidingen stroomt. Dit heeft betrekking op de algemene zorgplicht uit de Waterleidingwet en het Waterleidingbesluit. Wanneer mensen gezondheidsklachten krijgen als gevolg van het leidingwater in jouw pand kun je dus alsnog in de problemen komen. Daarom is zo’n legionella monstername voor niet-prioritaire locaties ook een goed idee. Daarmee blijf je op de hoogte van de kwaliteit van het leidingwater en kun je direct ingrijpen wanneer dat nodig is. Met het analysecertificaat dat je ontvangt wanneer de legionella monstername een goed resultaat laat zien kun je aantonen dat je aan de zorgplicht hebt voldaan, en dus niet aansprakelijk bent voor eventuele gebreken.

Het legionella beheersplan

Of je nu een prioritaire of niet-prioritaire locatie hebt, met het legionella beheersplan van BioLab houd je te alle tijden de vinger aan de pols met betrekking tot de aanwezigheid van legionella in de leidingen van je gebouw. In het beheersplan worden onder andere de volgende onderdelen opgenomen:

  • De legionella monstername
  • Een keerklepcontrole
  • De watertemperatuurmeting
  • Het zorgvuldig spoelen van uw waterleidingen

Al deze maatregelen dragen bij aan het zo laag mogelijk houden of zelfs volledig elimineren van elke aanwezigheid van legionella in uw leidingen. Niet alleen voldoe je daarmee dus constant aan de zorgplicht met betrekking tot dit leidingwater, maar het geeft ook een prettig idee dat je zeker weet dat het gehele pand te alle tijden volledig vrij is van legionella. 

https://www.biolab.nl/